Conform unui proiect de act normativ care a primit deja aviz favorabil din partea ambelor formuuri decizionale, cei care au permisul de conducere eliberat pentru categoria B vor putea conduce anumite tipuri de motocicletele in anumite conditii. Legea urmeaza sa fie promulgata de catre Presedintele Romaniei zile urmatoare. Ideea a fost importata din legile altor state membre UE unde exita deja aceasta exceptie si unde s-a confirmat ca ajuta la scaderea nivelului de trafic in orasele sau zonele cu trafic foarte aglomerat.
Later edit
Vineri presedintele Klaus Iohannis a triis Parlamentului, spre reexaminare, legea care permitea posesorilor de permis categoria B sa conduca anumite timpuri de motociclete. Motivele invocate tin de siguranta circulatiei si de alte masuti tehnice. In perioada imediat urmatoare legea va fi reexaminata de catre Parlament care va propune o noua varianta a legii.
Conditii pentru a putea conduce o motocicleta cu permisul valabil pentru categoria B
Pentru a putea conduce o motocicleta cu permis valabil pentru categoria B soferul trebuie sa aiba impliniti 24 de ani, sa detina permisul pentru categoria B de cel putin 3 ani si sa faca dovada ca a urmat un curs de minim 10 ore de pregatire practica intr-o scoala de soferi autorizata.
In ceea ce priveste motocicleta, aceasta trebuie sa aiba o capacitate cilindrica de maxim 125 cmc si o putere de maxim 11 kw (14,7 CP) si sa fie dotata cu schimbator automat.
Scoala nostra este prima scoala din jud. Mures care este pregatita cu astfel de motociclete destinate exclusiv celor care doresc sa urmeze cursurile necesare pentru a putea conducere motociclete cu permisul valabil pentru categoria B.
Cum va fi modifica legea
Concret, proiectul legislativ prevede completarea legii circulației pe drumurile publice cu următorul articol: „După litera j a al. 1 al art 24.1 se introduce litera k) permisele de conducere eliberate pentru categoria B sunt valabile pentru motociclete cu cilindree maximă de 125 cm3, cu puterea maximă de 11 kW și cu un raport putere/greutate de cel mult 0.1 kW/kg (categoria A1), cu condiția ca deținătorii permiselor să aibă vârsta minimă de 24 de ani și permisul categoria B obținut cu cel puțin doi ani în urmă”.
Articole asemanatoare
S-a schimbat varsta minima pentru obtinerea permisului categoriile C, D, CE si DE
Varsta minima pentru obtinerea permisului categoriile C si D plus categoriile CE si DE (care deriva din categoriile principale) s-a schimbat de curand, aceasta devenint mai mica decat inainte
Parcarea laterala cu spatele in 8 pasi simplii
Un nou curs video realizat de colegii nostrii. Parcarea laterala in 8 pasi simplii. Manevra este explicata in cea mai simpla maniera astfel incat sa fie pe intelesul oricui. Tu cum ai invatat aceasta manevra? Vizionare placuta
Parcarea cu spatele in 8 pasi simpli, remedierea ei si greseli frecvente
Un nou curs video realizat de colegii nostrii instructori auto. De aceasta data este vorba despre un subiect foarte cerut de catre toti urmaritoarii si elevii nostrii. Este vorba despre o manevra, care este foarte utilizata atat la examenul auto …