Varsta minima pentru obtinerea permisului categoriile C si D plus categoriile CE si DE (care deriva din categoriile principale) s-a schimbat de curand, aceasta devenint mai mica decat inainte
In data de 2 februarie, a intrat in vigoare o modificare a Codului Rutier prin care Ministerul de Interne a redus limita de varsta pentru obtinerea permiselor de conducere pentru soferii profesionisti, de la 21 de ani (inainte) la 18 ani pentru camioane si de la 24 de ani la 21 de ani pentru transportul de persoane cu peste 9 locuri, microbuze si autocare.
In decembrie 2022, Camera Deputatilor, in calitate de for decizional, a aprobat Proiectul de Lege prin care se reduce limita de varsta pentru categoriile C si D, iar presedintele Klaus Iohannis a promulgat Legea.
Astfel, conducatorii auto care au minim 18 ani si permisul categoria B obtinut se pot inscrie la scoala de soferi pentru a obtine permisul categoria C. Vort incepe pregatirea teoretica si practica vor sustine examenul, iar dupa ce au promovat examenul, urmeaza atestatul profesional de la Autoritatea Rutiera Romana (ARR). Fara acest atestat profesional (examen teoretic si practic) de la ARR, detinatorul unui permis categoriile C sau D nu poate sa faca transportul efectiv de marfuri sau persoane. MAI si Ministerul Transporturilor vor emite un ordin comun de ministru pentru a armoniza Codul Rutier cu noile prevederi care au intrat in vigoare si cu legislatia aplicabila transportatorilor de marfuri si persoane.
Reducerea limitelor de varsta pentru soferii profesionisti se bazeaza pe o Directiva Europeana si transportatorii rutieri au sustinut Legea invocand deficitul de conducatori auto pe piata. UNTRR precizeaza ca Romania are un deficit de peste 70.000 de conducatori auto profesionisti si subliniaz
Credit foto: freepik.com
Articole asemanatoare
Posesorii de permis categoria B pot conduce motociclete de 125 cmc
Posesorii de permis de conducere pentru categoria B vor putea conduce anumite tipuri de motocicletele in anumite conditii. Legea urmeaza sa fie promulgata de catre Presedintele Romaniei zile urmatoare.
Parcarea laterala cu spatele in 8 pasi simplii
Un nou curs video realizat de colegii nostrii. Parcarea laterala in 8 pasi simplii. Manevra este explicata in cea mai simpla maniera astfel incat sa fie pe intelesul oricui. Tu cum ai invatat aceasta manevra? Vizionare placuta
Parcarea cu spatele in 8 pasi simpli, remedierea ei si greseli frecvente
Un nou curs video realizat de colegii nostrii instructori auto. De aceasta data este vorba despre un subiect foarte cerut de catre toti urmaritoarii si elevii nostrii. Este vorba despre o manevra, care este foarte utilizata atat la examenul auto …