In acest curs, colegul nostru Doru Vacaru, instructor auto si moto in cadrul scolii noastre, prezinta un curs foarte interesant atat pentru cei elevii sau viitorii elevi ai scolii cat si pentru soferii incepatori sau cei care inca nu au avut curiozitatea sa afle cum functioneaza diferitele functii sau dotari pe care autoturismul pe care il conduc le au. Cursul este unul complex in care se discuta si despre exteriorul masinnii, luminile ei sau compartimentul motor si elementele mai des utilizate care tin de el. Spar la invatat.
Cursul video
Cursul in varianta text
Cunoasterea autovehiculului
Salut, sunt Doru Vacaru, sunt instructor auto si moto in cadrul scolii de soferi Super Driver din Targu Mures iar cursul pe care o sa il prezint astazi se numeste „Cunoasterea autovehiculului”. De ce acest curs? Pentru ca este de la sine inteles ca orice sofer trebuie sa aiba un minim de cunostinte despre cum functioneaza autovehiculul pe care il conduce precum si despre functiile sau dotarile pe care le are la dispozitie. Aceste cunostinte il ajuta enorm in condusul de zi cu zi ceea ce face acest curs unul foarte util atat elevilor sau viitorilor elevi cat si soferilor incepatori. O sa trecem in revista exteriorul autoturismului si toate elementele sale, interiorul cu toate comenzile pe care soferul le are la dispozitie si compartimentul motor cu cele mai uzuale elemente ale lui.
Exteriorul
In cele ce urmeaza, vom discuta despre exteriorul masinii si vom incepe cu partea laterala si elementele care o compun. Dupa cum putem observa, pe partea laterala sunt prezente rotile, cele doua portiere impreuna cu manerele pentru deschiderea lor, oglinzile retrovizoare exterioare, montate la baza portierei din fata, si un semnalizator, pe aripa fata, menit sa ne faca vizibili pentru participantii la trafic care vin din stanga sau din dreapta noastra.
Prezentarea continua cu partea din spate unde gasim prezente cele doua stopuri, o lampa suplimentara pentru frana montata pe luneta, suportul numarului de inmatriculare impreuna cu sistemul de iluminare care este oblogatoriu, in cazul acestui autoturism putem observa si prezenta senzorilor pentru mersul cu spatele, doua catadioprii reflectorizante deasemenea obligatorii conform normelor in vigoare, butonul, pentru deschiderea hayonului care la alte modele poate fi ascuns sub hayon si stergatoarea pentru luneta care in general este disponibila aproape de fiecare data in cazul masinilor hatchback.
Semnalele luminoase care pot fi transmise cu ajutorul stopurilor pot fi:
Lumina galbena intermitenta pentru semnalizarea directiei de mers, lumina de pozitie de culoare rosie cu intensitate slaba, lumina pentru franarea de servici de culoare rosie cu intensitate mare, lumina de ceata, de culoare rosie, al carei rol este de a amplifica vizibilitatea luninilor de pozitii astfel incat autoturismul sa vie vizibil de la o distanta mult mai mare in conditii de ceata densa si lunimile pentru mersul cu spatele, de culoare alba care pe langa functia principala de a comunica intentia vehiculelor care vin din spate, pe timp de noapte ofera vizibilitate conducatorului care manevreaza autoturismul.
Partea din fata cuprinde urmatoarele elemente:
Blocurile optice sau farurile care integreaza inclusiv semnalizatoarele, grila radiatorului, care are ca scop patrunderea aerului in compartimentul motor si racirea acestuia, o continuare grilei radiatorului montata in bara, cu acelasi scop, suportul numarului de inmatriculare si cele doua proiectoare pentru ceata.
Luminile prezente in parte din fata a autoturismului sunt:
Lumina de zi, cu care sunt doatate in general autoturismele mai noi si care se activeaza automat odata cu pornirea motorului, lumile de pozitie, cu intensitate slaba al caror rol este sa faca autoturismul vizibil pe timp de noapte, lumina de intalnire, care se foloseste intotdeauna atunci cand masina se deplaseaza noaptea iar rolul sau este de a lumina drumul, lumina de drum cu o putere a luminii mai mare decat in cazul luminii de intalnire, care poate fi folosita doar daca nu se apropie nici un alt autoturism. Lumina de drum trebuie oprita de cel putin 200 m in cazul in care din fata se apropie un alt vehicul, si luminile de ceata, care prin amplasarea lor in partea de jos a masinii imbunatatesc considerabil vizibilitatea atunci cand ceata este densa.
Interiorul
Elementelor care compun exteriorul unui autoturism au fost prezentate, iar acum vom trece la prezentarea interiorului si al comenzilor pe care conducatorul auto le are la dispozitie.
Am urcat in masina si vom incepe prezentarea elementelor si a comenzilor pe care le poate folosi conducatorul auto. Datorita faptului ca exista o mare varietate de modele de autoturisme, sfatul meu este sa urmariti cu atentie simbolurile prezente pe diferitele comenzi despre care vom vorbi, astfel incat chiar daca intr-un alt model de autoturism, o anumita comanda este amplasata intr-un alt loc fata de modelul prezent, sa il puteti repera cu ajutorul simbolurilor care sunt universal valabile.
Prima comanda despre care vom vorbi este cea pentru reglarea oglinzilor exterioare care la acest model este amplasata pe bord. Pentru a ajusta pozitia oblinzilor trebuie sa selectam oglinda pe care dorim sa o reglam rotind butonul in stanga sau in dreapta, dupa care il vom folosi precum un joystick. Oglinda centrala, in schimb, o vom ajusta cu mainile, pana cand vom avea vizibilitate maxima prin luneta.
Urmeaza comenzile de pe consola centrala a bordului.
Acestea sunt grilele de aer care pot fi oprite sau pornite ori indreptate spre un anume loc din cabina, butonul de avarii, impreuna cu cel pentru inchiderea centralizata cu ajutorul caruia putem incuia sau deschuia usile si sistemul audio cu ale sale comenzi pentru volum, radio sau cd ori lista de posture setata dupa placul soferului.
Tot pe consila centrala gasim si comenzile pentru sistemul de climatizare iar prima setare pe care o vom trece in revisra este cea care ne ne permite sa directionam aerul spre diferite zone din cabina. Rotind de al doile potentiometru al sistemului de climatizare putem alege unul dintre cele 4 niveluri de intensitate ale aerului, iar in partea inferioara a lui gasim recilrculatorul de aer cu care putem opri sau porni fluxul de aer. Pentru a regla temperatura aerului vom folosi al treilea potentiometru pe care il vom roti spre culoarea rosie pentru aer cald sau spre culoarea albastra pentru aer rece. In partea superioara a sistemului de climatizare mai gasim functia pentru dezaburirea lunetei impreuna cu comutatorul pentru aer conditionat.
Ultimele 2 comenzi prezente pe consola centrala sunt butoanele pentru deschiderea si inchidera geamurilor eletrice.
Am ajuns la partea in care vorbim despre manetele amplasate in apropierea volanului si vom incepe cu cea din stanga, care, la acest model de autovehicul se foloseste atat pentru semnalizari cat si pentru faruri sau lumini de ceata.
Ridicand maneta in plan vertical vom porni semnalizatorul spre dreapta iar coborand-o vom semnaliza spre stanga. Pentru a porni lunima farurilor vom invarti de capatul manetei o data pentru luminile de pozitie sau de doua ori pentru lunina de intalnire. Trecerea de la lumina de intalnire la lumina de drum se face prin impingerea manetei spre bord. Prin invartirea mijlocului manetei o singura data vom porni proiectoarele de ceata iar daca aceasta este invartita de doua ori vor fi pornite atat proiectoarele de ceata cat si lumina de ceata din stopuri.
Continuam cu cea de a doua maneta, din partea dreapta a volanului pe care sunt amplasate comenzile pentru stergatoarele de parbriz sau luneta.
Apasam pe maneta, in jos, pentru a incepe seria de optiuni ale stergatoarelor cu optiunea de temporizare ceea ce inseamna ca stergatoarele vor sterge odata la cateva secunde. Se foloseste atunci cand picura sau cand ploua usor, a doua apasare in jos va face ca stergatoarele sa functioneze incontinuu la o viteza potrivita iar o atreia va schimba viteza cu care stergatoarele curata parbrizul pentru situatiile cand afara ploua torrential.
Spalatorul parbrizului se va active atunci cand vom trage de maneta spre volan si va functiona pana la eliberarea ei.
Stergatorul si spalatorul pentru luneta sunt disponibile rotind capatunl manetei, o singura data pentru stergator si de doua ori pentru spalator.
Frana de stationaere, se foloseste intotdeauna atunci cand masina este oprita si se actioneaza tragand ferm de ea. Pentru a o elibera trebuie apasat butonul din capatul manetei pentru a debloca mecanismul. Eliberarea trebuie sa fie totala
Urmeaza sa discutam despre cum se foloseste centura de siguranta. Pentru sofer, aceasta se afla pe stalpul din stanga. Utilizarea ei corecta presupune verificarea blocarii in sistemul de prindere si intinderea ei astfel incat sa nu ramana nicu un fel de spatiu.
Bordul, este metoda prin care autoturismul comunica cu soferul. Aici vom gasi toate informatiile importante pe care masina ni le transmite. Acest model de autoturism are bordul impartit in trei cercuri. Cercul din stanga unde gasim turometrul, cercul din mijloc unde se afla vitezometrul si cercul din dreapta unde sunt afisate nivelul de carburant, ceasul si alte informatii. Tot pe bord pot aparea si o serie de martori luminosi care apar in manualul de utilizare al autoturismului si este recomandat ca soferul sa ii cunoasca.
Compartimentul motor
Si cea de a doua parte a cursului a fost finalizata, ne ramane sa vedem ce elemente se gasesc sub capote, in compartimentul motor.
Sub capota oricarui autoturism sunt prezente o sumedenie de elemente, dar noi, ne vom concentra doar pe cele mai uzuale, la care se fac referiri inclusive in chestionare.
Acestea sunt motorul, acumulatorul cu cele dou borne, cea pentru plus si cea pentru minus, busonul pentru complectarea nivelului de ulei, care la acest model de autoturism tine loc si de joja, dar de obicei aceasta este separate si are forma unei tije cu manerul rosu, borcanul lichidului de racire si capacul recipientului pentru lichidul de spalare al parprijului.
Pentru a adauga lichid pentru spalarea parbrizului trebuie sa deschideti capacul recipientului si sa turnati lichidul. Cand recipientul este plin, inchideti capacul, iar pentru a verifica nivelul uleiului folosind joja, pasii sunt urmatorii. Scoateti joja si curatati-o bine utilizant o carpa curata sau un servetel, dupa curatarea temeinica a jojei aceasta trebuie introdusa din nou in baia de ulei prin tija speciala. Asigurati-va ca este intrata in totalitate. Scoateti din nou joja si verificati varful. Acum se poate vedea nivelul de ulei. Nivelul correct este intre cele doua semne de pe joja pentru minim si maxim.
Cursuri asemanatoare
Legislatie noua pentru motociclisti! Fara triunghiuri reflectorizante, fara trusa de prim-ajutor si fara extinctor.
Incepand de sezonul acesta, motociclistii si scuteristii nu vor mai fi obligati sa detina triunghiuri reflectorizante, trusa de prim-ajutor si extinctor si nici nu vor mai putea fi hartuiti de Politie.
Tractoarele se vor putea conduce cu categoria B
Tractoarele se vor putea conduce cu categoria B. Conform ordonantei de urgenta aprobata joi, s-au modificat unele acte normative referitoare la ategoriile de permis disponibile in Romania.
Masinile puternice interzise pentru incepatori si tineri (proiect de lege)
Proiectul de lege prevede ca incepatorii o vechime in conducerea autoturismelor mai mica de 1 an sau tinerii cu varsta de sub 21 de ani vor putea conduce doar masini cu maxim 100 CP.