Un nou curs video, de aceasta data unul moto. In curs sunt prezentate echipamentul minim obligatoriu atat la examen cat si in viata de zi cu zi a oricarui motociclist, elementele poligonului si cum se executa cu ele corect si cateva sfaturi si trucuri care sunt menite sa ii ajuta pe cursanti la cele doua probe practice. Cursul este prezentat de colegul nostru insructor auto si moto Doru Vacaru. Vizionare placuta.

 

Cursul video

Cursul in varianta text

Prezentare

Salut, numele meu este Doru Vacaru si sunt instructor auto si moto in cadrul scolii de soferi Super Driver din Targu Mures.

Astazi ne aflam in poligon, deci vom avea un curs moto.

Vom discuta despre: echipamentul minim obligatoriu pe care trebuie sa il ai atat la examen, cat si in conducerea de zi cu zi a unei motociclete, despre elementele poligonului si cum se executa ele correct si vom termina cu cateva sfaturi si trucuri care sunt menite sa va ajute la proba practica

Sa ii dam drumul

Echipamentul monim obligatoriu

Vom incepe cu un capitol foarte important, care tine in primul rand de siguranta ta ca si motociclist si deaceea trebuie tratat cu maxima seriozitate. Este vorba bineinteles despre echipamentul de protectie  pe care trebuie s ail aiba oricarui motociclist. Acesta trebuie sa contina neaparat urmatoarele :  casca si optional cagula, geaca sau armura moto cu protectii pentru coate si spate, manusi, pantaloni moto sau cel putin genunchiere care sa protejeze cat mai bine genunchii si o pereche de incaltari moto. Pe parcursul orelor de pregatire sau la examen, in functie de disponibilitati scoala iti poate pune la dispozitie echipamentele necesare, dar, dupa obtinerea permisului de conducere si achizitionarea unei motociclete, echipamentul trebuie sa fie neaparat urmatorul pe lista ta.

 

Echipamentul monim obligatoriu

Al doilea subiect de pe lista noastra este poligonului cu elementele sale si cum se executa el corect. Pentru a exemplemplifica fiecare element in parte l-am rugat pe prietenul si colegul meu motociclist Mase sa ne ajute, iar cu aceasta ocazie vreau sa ii multumesc.

Primul element al poligonului  consta in coborarea motocicletei de pe suportul de sprijin cu motorul oprit si deplasarea acesteia pe o distanta de 5 m, mergand alaturi pana la locul de plecare. Neincadrarea in spatiul delimitat de marcajul lateral, nementinerea in pozitie verticala pe cele doua roti sau neefectuarea probei se penalizeaza

Al doilea elemen. Mersul sinuos printre jaloane, constand in parcurgerea continua, cu ajutorul motorului, a unui traseu printre 5 jaloane. Atingerea unuia dintre jaloane, neincadrarea in spațiul delimitat de marcajul lateral ori sprijinirea cu piciorul de sol se penalizeaza;

Urmatorul element,  executarea de opturi printre 4 jaloane. Cursantul trebuie efectuata 6 astfel de manevre, trei pe partea stanga si trei pe partea dreapta . Este, poate, cea mai dificila manevra care trebuie executata la proba de poligon deoarece necesita atentie distributiva si coordonare.

Acest element va incepe cu efectuarea opturilor spre stanga, dupa care cursantul va schimba sensul si va continua cu cele spre dreapta.

Pentru a efectua mai usor opturile este recomandat ca elevul sa faca virajele cat mai larg apropiindu-se de marginile poligonului astfel incat dupa fiecare viraj sa aiba suficient timp si spatiu  pentru al pregati pe urmatorul.

O greseala frecvent intalnita atunci cand cursantii executa acest element al probei de poligon este faptul ca nu sunt atenti la numaratoarea opturilor. Aceasta greseala trebuie tratata cu maxima seriozitate deoarece poate aduce penalizari sau chiar rezultatul respins.

Pe parcursul acestei probe cursantul trebuie sa demonstreze ca a acumulat cunostintele necesare pentru a manevra motocicleta in siguranta.

Schimbarea sensului dinspre stanga spre dreapta se face dupa efectuarea celui de al treilea opt.  Atingerea unuia dintre jaloane, neincadrarea in spatiul delimitat de marcajul lateral ori sprijinirea cu piciorul de sol se penalizeaza

Dupa finalizarea opturilor  cursantul  va parcurge o distant de 50 de m in linie dreapta, cu bratul stang ridicat orizontal printr-un spatiu cu latimea de 0,5 m dupa care acesta va efectua o manevra de  intoarce, cat mai aproape de linia de marcare a poligonului.

Urmeaza o ocolire a unui obstacol in viteza, o noua manevra de intoarcere, de aceasta data printre cele doua jaloane pozitionate in marginea poligonului si din nou accelerare pentru a ajunge la cea de a doua ocolire in viteza, situate inaintea linieie de finish.

Proba de poligon este considerata finalizata atunci cand cursantul, ajunge la punctual de finalizare, opreste motorul, pune motocicleta pe suportul de sprijin si coboara de pe ea.

Timpul maxim acceptat pentru efectuarea probei este 3 minute si 30 de secunde in cazul categoriilor A, A2 sau A1 si 2 min pentru categoria AM

Dupa ce cursantul a fost declarat admis la proba de poligon, acesta se pragateste pentru proba de conducere in trafic in care va fi insotit de catre instructorul moto iar examinatorul va urmarii evolutia din autoturismul care ii precede.

Proba de poligon pentru categoria AM presupune efectuarea doar a primei parti a poligonului, partea de ocolire in viteza a obstacolelor nu face parte din proba,  deasemenea nici proba de conducere in trafic nu este necesara acestei categorii.

Partea de poligon a ajuns la final, urmeaza cateva sfaturi si tricuri care sa va ajute la cele doua probe practice.

Sfaturi si trucuri care sa va ajute la probele practice

Barbia si privire, trebuie sa fie intotdeaune indreptate catre locul in care iti doresti sa se indrepte motocicleta si nu la roata din fata.

Foloseste-ti genunchii si strange bine baza rezervorului. Te va ajuta sa schimbi mult mai usor central de greutate dintr-o parte in alta sau sa inclini motocicleta.

Daca trebuie sa virezi strans la viteze mici, incearca sa contrabalansezi motocicleta cu ajutorul corpului. Nu uita, poti sa te inlini odata cu ea doar la viteze ceva mai mari, atunci cand intervine forta centrifuga.

Pozitia corecta a picioarelor pe scarite este atunci cand acestea se sprijina pe partea din fara, aproape de degete. Daca piciorul este mai jos decat scarita, la o inclinare mai mare a motocicletei acesta va intra primul in contact cu suprafata de rulare si poate fi lovit.

Cursul a ajuns la final, pana data viitoare va doresc toate cele bune.

Cursuri asemanatoare

Adauga un comentariu