Un nou curs video realizat de colegii nostrii instructori auto. De aceasta data este vorba despre un subiect foarte cerut de catre toti urmaritoarii si elevii nostrii. Este vorba despre o manevra, care este foarte utilizata atat la examenul auto cat si dupa obtinerea permisului in viata de zi cu zi a soferilor.
Manevra este prezentara in 8 pasi simpli care te vor face sa intelegi mult mai usor ce ai de facut pentru o garare cu spatele reusita. Deasemenea, in curs vei gasi si ce anume poti face pentru a remedia gararea atunci cand este posibil si o trecere in revista a celor mai frecvente greseli pentru a le putea evita in viitoarele tale incercari de a parca cu spatele.
Vizionare placuta!
Cursul video
Cursul in varianta text
Prezentare
Salut, sunt Doru Vacaru, sunt instructor auto si moto in cadrul scolii de conducatori Super Driver din Tg Mures si in minutele care urmeaza vom discuta despre o manevra foarte intalnita atat la examenul auto, cat si dupa obtinerea permisului, in viata de zi cu zi. Este vorba despre garare sau parcarea cu spatele. Vom incerca sa trecem in revista toti pasii importanti, cum se poate remedia atunci cand este cazul si bineinteles cele mai frecvente greseli. Acestea fiind spuse, sa nu mai lungim vorba si sa imcepem.
Pentru a simplifica lucrurile cat de mult se poate si pentru a fi mai usor de inteles, vom imparti gararea in 8 pasi simpli. Fiecare pas va fi exemplificat in curs. Sa ii vedem impreuna.
1. Semnalizeaza intotdeauna din timp
Semnalizeaza cu cel putin 50 de m inainte de a incepe manevra pentru a putea permite vehiculelor care se afla in spatele tau sa inteleaga manevra si, de sa te poata depasii. Astfel vei avea mai mult spatiu iar stresul datorat faptului ca in spatele tau se afla un alt vehicul dispare.
2. Pastreaza o distanta laterala mare
Nu te apropia foarte mult de autoturismele langa care doresti sa garezi. Distanta laterala recomandata pentru aceasta manevra este de 1-1,5 m. Daca distanta este mai mica te vei apropia prea mult de autoturismul din stanaga ta, iar acest lucru va face sa fii nevoit sa manevrezi in fata iar apoi din nou in spate, manevra care, in cazul in care esti la examen, nu va fi pe placul examinatorului.
3. Ia reperul corect
Urmareste ca sigla autoturismului langa care vrei sa garezi sa dispara din campul vizual. Cand ai ajuns la locul potrivit opreste
4.Asigura-te inainte de a incepe manevra
Asigura-te in oglinda laterala stanga ca nici un alt autoturism nu s-a angajat in depasirea ta si ca poti efectua manevra in siguranta.
5. Vireaza maxim dreapta si pregateste autoturismul pentru mersul cu spatele
V ireaza volanul spre dreapta si pregateste autoturismul pentru mersul cu spatele. Introdu levierul schimbatrului de viteza in marsarier.
6.Verifica constant traiectoria pe care se deplaseaza autoturismul
Verifica in oglinzile laterale pe tot parcursul deplasarii, ca autoturismul este pe traiectoria dorita de tine
7. Indreapta volanul
Cand autoturismul tau este paralel cu autoturismele langa care doresti sa garezi, indreapta volanul. Pentru a stabili cand autoturismul este corect pozitionat te mai poti folosi si de bordura din contrasens sau marcajele aplicate pe carosabil.
8.Scoate masina cat mai mult in afara drumului
Apropie-te cu rotile din spate de bordura pentru a scoate cat mai mult autoturismul de pe strada. Te poti orienta privind in oglinzile laterale si la masinile garate deja.
Cum remediezi gararea atunci cand este posibil?
Exista bineinteles si situatii in care, un reper ti-a scapat sau nu iai acordat atentia cuvenita. Iata ce poti face pentru a remedia cat mai bine situatiile de acest gen.
Daca ai depasit locul perfect pentru reper, nu este nici o problema. Tot ceea ce trebuie sa faci este sa pui schimbatorul de viteze in marsarier si sa dai usor cu spatele pana cand reperul va fi la locul sau. Iar daca
Daca ai lasat o distanta mai mare decat cea recomadata inte autoturismul pe care il conduci si cele langa care vrei sa garezi, si observi ca te apropii prea mult de masina din dreapta nu te speria, manevra poate fi remediata. Trebuie sa indrepti rotile si sa parcurci o distanta de 20-30 cm in traiectorie dreapta dupa care poti continua manevra de la pasul 7. Distanta pe care ai parcurs-o in linie dreapta te va departa de autoturismul din drepata iar gararea va fi una reusita.
Iesirea din parcare
Pasii pentru o garare reusita au fost trecuti in revista. Ne ramane sa discutam despre iesirea din locul de parcare care trebuie sa fie executata cu maxima atentie pentru a nu pune in pericol autoturismul tau, pe cele parcate in stanga si in dreapta ta sau pe cele care se afla in mers. Pasii pentrru o iesire din parcare 100% sigura sunt acestia.
Cand parasesti locul de parcare fii atent la 2 aspecte. Vireaza doar dupa ce oblinzile tale laterale au trecut de autoturismele langa care ai fost garat si asigura-te temeinic inainte sa reintri pe carosabil.
Greseli frecvente
Urmeaza sa discutam despre cele mai frecvente greseli pe care cursantii si nu numai le fac atunci cand gareaza. Acestea fac ca autoturismul sa nu se parcheze corect, sa fie necesare manevre suplimentare sau chiar sa puna in pericol autoturismul tau sau cele din jur. Asadar foarte mare atentie la aceste aspecte.
1 Lipsa semnalizarii
Daca nu semnalizezi atunci cand doresti sa opresti pentru a gara autoturismele care cirucla in spatele tau nu vor intelege intentia ta si se vor apropia prea mult. Situatia poate devini periculoasa atunci cand incepi sa manevrezi cu spatele.
2 Distanta prea mica
Atunci cand distanta laterala intre masina pe care o conduci si cele langa care vrei sa garezi este mai mica decat cea recomandata autoturismul tau sa se apropie prea mult de masina parcata in stanga, in cazul nostru de autoturismul albastru. Pentru a putea remedia aceasta apropiere va fi nevoie sa virezi volanul spre stanga si sa te deplasezi pe directia inainte pana vei observa ca spatiul a devenit suficient, dupa care vei putea continua gararea cu spatele si cu volanul virat spre dreapta pana in momentul in care autoturismul se alinia. Acesta metoda de a remedia gararea manevrand autoturismul in fata si apoi in spate te poate ajuta atunci cand ai obtinut permisul, dar in timpul examenului nu o vei putea folosi deoarece de cele mai multe ori nu va fi acceptata de catre examinator.
3 Lipseste asigurarea la iesire
Nu pasari niciodata parcarea fara sa te asiguri. Manevra te poate pune in pericol atat pe tine cat si pe ceilalti participanti la trafic.
Cursuri asemanatoare
Legislatie noua pentru motociclisti! Fara triunghiuri reflectorizante, fara trusa de prim-ajutor si fara extinctor.
Incepand de sezonul acesta, motociclistii si scuteristii nu vor mai fi obligati sa detina triunghiuri reflectorizante, trusa de prim-ajutor si extinctor si nici nu vor mai putea fi hartuiti de Politie.
Tractoarele se vor putea conduce cu categoria B
Tractoarele se vor putea conduce cu categoria B. Conform ordonantei de urgenta aprobata joi, s-au modificat unele acte normative referitoare la ategoriile de permis disponibile in Romania.
Masinile puternice interzise pentru incepatori si tineri (proiect de lege)
Proiectul de lege prevede ca incepatorii o vechime in conducerea autoturismelor mai mica de 1 an sau tinerii cu varsta de sub 21 de ani vor putea conduce doar masini cu maxim 100 CP.
Mie mi a placut metodologia acestui domn… cred ca obtine rezultate bune …. Ii doresc succes !