In cursul de astazi o sa discutam despre schimbarea de banda si despre greselile frecvente care au legatura cu aceasta. Printre temele discutate se regasesc: punctele de penalizare pe care le poti primi daca gresesti anumite elemente ale manevrei, cele 3 elemente importante iar la final, o sa vezi cum se face 100% corect manevra.
Cursul video
Cursul in varianta text
Prezentare
Salut, sunt Doru Vacaru, sunt instructor auto si moto in cadrul scolii de soferi Super Driver din Targu Mures si in acest curs vom discuta despre o manevra pe care elevii o gresesc destul de des la orele de conducere si anume shcimbarea de banda. Cursantii ori sar peste anumite elemente, ori nu le acorda atentia cuvenita, cert este ca in ambele cazuri acestia pot primi puncte de penalizare in timpul examenului.
Pentru a putea intelege mai bine vom discuta despre fiecare element in parte.
1. Semnalizarea
Primul element, unul foarte important, care in timpul examenului poate aduce candidatului 6 puncte de penalizare este semnalizarea.
Schimbarea de banda, fara a semnaliza intentia, pe langa faptul ca iti poate aduce cele 6 puncte de penalizare in timpul examenului este o manevra foarte periculoasa deoarece ii poate pune pe ceilalti participanti la trafi in situatia de frana brusc pentru a evita o coliziune cu autoturismul pe care il conduci.
Schimba banda, doar dupa ce ai semnalizat intentia inainte cu 50 de m de a incepe manevra. Astfel autoturismele care circula pe banda pe care tu intentionezi sa intri nu vor fi nevoite sa faca nici o manevra de evitare a ta. Nu uita ca in unele cazuri conducatorii auto de pe banda pe care tu iti doresti sa intri ar vrea sa iti faciliteze intrarea daca ai semnaliza si astfel ar intelege intentia ta.
2. Asigurarea
Urmatorul element, cel putin la fel de important ca si primul este asigurarea. Greselile care tin de acest element pot aduce candidatului, in timpul examenului, 9 sau chiar 21 puncte de penalizare si rezultatul respins, daca prin efectuarea manevrei fara asigurare, examinatorul a fost nevoit sa intervina pentru a evita un pericol imediat.
Schimbarea de banda fara asigurare este si extrem de periculoasa deoarece te pune atat pe tine cat si pe ceilalti participanti la trafic in pericol.
Foloseste pentru a te asigura oglinda retrovizoare exterioara situata pe partea in care doresti sa schimbi banda. Imagineaza-ti ca imparti oglinda in 4 zone. Daca ai un alt autoturism in zona 1 sau in zona 2 atunci schimbarea de banda poate fi facuta in siguranta.
Este, insa mult prea prea aproape de tine si va trebui sa astepti ca asesta sa treaca daca autotursiml a patruns in zona 3.
Putem spune despre schimbarea de banda ca a fost asigurata corect, atunci cand autovehiculele care circula pe banda pe care urmeaza sa intrii nu sunt stanjenite in nici un fel de catre masina pe care o conduci.
3. Marcajul longitudinal
Al 3-lea si ultimul element al manevrei de schimbare de banda este asigurarea cu privire la marcajul longitudinal prezent in acea zona. Daca marcajul este continuu dar candidatul din neatentie, schimba totusi banda, poate primi 9 puncte de penalizare in timpul examenului practic.
Verifica intotdeauna inainte de a incepe manevra de schimbare de banda ca marcajul longitudinal din acea zona sa nu fie continuu.
Schimba banda doar in zonele unde marcajul iti permite acest lucru. Daca in zona in care vrei sa schimbi banda, marcajul este continuu, amana manaevra pana in mimentul in care marcajul o sa iti permita acest lucru
Recapitulare
Am trecut in revista toate cele 3 elemente componente ale manevrei de schimbare de banda, ne mai ramane doar sa facem o scurta recapitulare si sa ne reamintim cum trenuie ea executata corect.
Semnalizeaza intentia cu 50 de metri inainte de a incepe manevra, asigura-te in oglinda retrovizoare exterioara, iar daca pe banda pe care vrei sa patrunzi circula alte autoturisme permitele trecerea, asigura-te ca marcajul longitudinal din acea zona iti permite sa efectuezi manevra. Atunci cand toate aceste elemente sunt efectuate corect, trecerea pe banda dorita este realizata in maxima siguranta.
Cursuri asemanatoare
Legislatie noua pentru motociclisti! Fara triunghiuri reflectorizante, fara trusa de prim-ajutor si fara extinctor.
Incepand de sezonul acesta, motociclistii si scuteristii nu vor mai fi obligati sa detina triunghiuri reflectorizante, trusa de prim-ajutor si extinctor si nici nu vor mai putea fi hartuiti de Politie.
Tractoarele se vor putea conduce cu categoria B
Tractoarele se vor putea conduce cu categoria B. Conform ordonantei de urgenta aprobata joi, s-au modificat unele acte normative referitoare la ategoriile de permis disponibile in Romania.
Masinile puternice interzise pentru incepatori si tineri (proiect de lege)
Proiectul de lege prevede ca incepatorii o vechime in conducerea autoturismelor mai mica de 1 an sau tinerii cu varsta de sub 21 de ani vor putea conduce doar masini cu maxim 100 CP.